Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Pumpapaj ’American Style’

Ingredienser

6 bitar

Botten

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl

2-3 msk kallt vatten

Fyllning

ca 350 g urgröpt pumpa utan kärnor (butternut) OBS inte prydnadspumpa

2-3 msk vatten

1 krm salt

2 ägg

¾ dl socker

1 tsk Kockens kanel malen

1 tsk Kockens ingefära malen

½ tsk Kockens kardemumma malen

1 dl vispgrädde

Tillbehör

vispad grädde

Instruktioner

1. Blanda samman degen i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen så den passar en form som är ca 22 cm i diameter. Spara lite deg till garnering. Nagga och sätt in i kyl i ca 30 minuter.

2. Skär pumpan i mindre bitar och låt sjuda den mjuk med vatten och salt. Mixa därefter pumpan till en slät puré.

3. Förgrädda skalet i 200 °C i ca 10 minuter. Kavla ut resten av degen och ta med pepparkaksform ut små figurer, lägg in dem i kylen så länge.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner kryddor och rör ner purén och grädden. Häll smeten i formen och grädda i 200 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter eller tills den stelnat. Lägg på garnering efter ca halva gräddningstiden. Täck eventuellt över pajen mot slutet av gräddningen.

Servera pajen ljummen med vispad grädde till.

Kontakta oss!