
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Serveras med fruitbowl
Spicy crunchy Granola
Ingredienser
Granola
ca 4 dl havregryn eller dinkelflingor
2 dl pumpafrön
ca 1 dl grovt hackade nötter (ex. hasselnötter, cashewnötter)
1 dl hirsflingor
1 dl boveteflingor
1 ½ tsk Kockens kanel malen
1 tsk Kockens ingefära malen
1 tsk Kockens kardemumma malen
1 dl vatten
2 msk flytande honung
2 msk olja
1 dl torkade tranbär
1 dl torkade, hackade fikon (kan ersättas med russin)
Fruitbowl (1 portion)
ca 2 dl tjock yoghurt (grekisk, turkisk eller rysk) alt. 50/50 kvarg/yoghurt
1 banan
1 apelsin
1 sharonfrukt
½ dl blåbär
ca ½ färskt fikon
2-3 jordgubbar
ev. citronsaft
ev. flytande honung
Tillagning
Granola
- Blanda alla gryn, flingor och nötter med kryddor i en stor bunke.
- Blanda vatten, honung och olja. Häll ut grynblandningen på en bakpapperstäckt plåt. Ringla över lösningen, blanda samman med fingrarna och fördela ut det jämnt över plåten.
- Sätt in i ugnen på 150 °C i ca 45-50 minuter, rör om var kvart. Blanda ner tranbär och hackade fikon ungefär efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt alltsammans torka på eftervärmen.
- Förvara i en tätslutande burk.
Fruitbowl
- Blanda ev. kvarg med yoghurt och häll i en skål. Lägg bär och frukt i grupper över skålen. Pressa citronsaft över. Söta eventuellt något genom att ringla honung över frukten.
- Strö över granolan!