Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kockens enkla äppelmos

Ingredienser

1 kg syrliga äpplen t ex Transparante Blanche, James Grieve eller Signe Tillisch

1 dl vatten

1 krm Kockens askorbinsyra

1 ½-3 dl socker

½ Kockens vaniljstång eller 1 Kockens kanelstång

1 krm Kockens natriumbensoat

Instruktioner

1. Skölj och dela äpplena, ta bort kärnhusen och skär i klyftor. Lägg alltsammans med en halv urskrapad vaniljstång i en tjockbottnad kastrull, koka till mos i 10-15 minuter. Rör ner sockret och koka upp igen och låt småkoka i ett par minuter. Ta upp eventuell kanelstång. Tillsätt askorbinsyra utrört i lite mos så behåller det sin fina färg.

2. Rör ut natriumbensoat i lite mos och tillsätt under omrörning. Mixa moset med en stavmixer och häll ända upp på väl rengjorda burkar.

Låg dosering av socker – hållbar i kyl i ett par veckor.

Högsta doseringen av socker – hållbar i kyl i 6 månader.

Förvaras i kyl.

Tips! Sätt rendiskade glasburkar i ugnen i 100 °C i ca 20 minuter och fyll dem med det varma moset ända upp.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!