
Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot
Förgyll frukosten med...
Kardemumma- & mandelscones
Ingredienser
ca 30 st små
Scones
150 g ekosmör, svenskt
75 g socker
450 g vetemjöl
4 g salt
15 g Kockens bikarbonat
1 st ägg, svenskt ekologiskt
175 g yoghurt, svensk ekologisk
50 g mandel, hyvlad
2-4 g Kockens kardemummakärnor, krossade
Dekoration
mandel, hyvlad
ägg, till penslingen
Tillagning
Blanda samtliga torra ingredienser ordentligt. Tillsätt det tärnade rumstempererade smöret och blanda tills det blir till en ”sandig” konsistens. Tillsätt sedan ägg och yoghurt. Knåda till en smidig deg och dela upp dem till lagom stora bollar, ca 30 g, och lägg dem på bakplåtspapper. Pensla med lite ägg och strö på den strimlade mandeln och kardemumma. Baka i ugnen på 180 °C tills de får en vackert gyllene yta.
Servera med en god sylt, clotted cream eller färskost.