325 g ekosmör, svenskt
425 g socker
750 g vetemjöl
135 g rapsolja, neutral
1 st Kockens vaniljstång
1 st citron
60-70 st.
325 g ekosmör, svenskt
425 g socker
750 g vetemjöl
135 g rapsolja, neutral
1 st Kockens vaniljstång
1 st citron
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur märgen. Kör 50 g socker och märgen i en kryddmixer, alternativt för hand, det ska blandas ordentligt. Blanda sedan de torra ingredienser ordentligt. Tillsätt olja, citronzest och tärnat rumstempererat smör och blanda till en smidig deg. Rulla små kulor, ca 2-3 cm i diameter, och lägg dem på bakplåtspapper. Baka i ugnen på 170 °C tills de får en vackert blek gyllengul färg.
Serveras nybakta och avnjuts med ett glas av farmors fläderblomsaft.
Tips från kocken! De obakade degkulorna kan förvaras i frysen i lufttät förpackning för att sedan plockas fram och bakas ”när man får oväntat besök’