Portionbag

Påse: 50 gram

Portionbag

Hjorthornssalt

Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel, liksom bikarbonat och bakpulver. Den kemiska beteckningen är ammoniumkarbonat (NH₄)₂CO₃. När hjorthornssaltet reagerar med syra bildas kolsyra, vilket ger jäsningseffekten. Liksom bikarbonat fungerar hjorthornssalt bäst när något syrligt ingår som ingrediens.

Ammoniaken i hjorthornssaltet gör att det har en väldigt stickande doft. Därför passar det bäst att använda hjorthornssalt i platta och torra bakverk, exempelvis drömmar och mandelkubb. Använder man det till andra bakverk kan ammoniaken ha svårt att försvinna och man får en obehaglig ammoniaksmak i kakan.

Hjorthornssalt kan ersättas med bakpulver. Dubbla då mängden bakpulver mot hur mycket hjorthornssalt som står i receptet. Ex: 1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver.


Innehåll:

Hjorthornssalt (E503), klumpförebyggande medel (E504)

Hållbarhet: 5 år

Var kan jag köpa denna vara?

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra bakkryddor i Kockens kryddskola

Till kryddskolan

Recept som innehåller hjorthornssalt: