Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Mandel marängtårta

Ingredienser

12 portioner

Maräng

4 äggvitor

2 ½ dl socker

Mandelbottnar

500 g mandelmassa

1-2 tsk Kockens kanel malen eller kardemumma malen

3 äggvitor (spara 1 äggula)

Fyllning

ca 1 apelsin

½ dl socker

25 g smör

3/4 msk majsstärkelse

3 äggulor

ev. citronsaft

Fyllning

ca 7 dl vispgrädde

ca 1 ½ l valfria bär

vit choklad

Instruktioner

  1. Marängbotten: Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fast och blank maräng.
  2. Rita 2 ringar på en bakpappers klädd plåt ca 20-21 cm i diameter. Spritsa eller klicka ut smeten i ringarna. Grädda dem i 125 °C i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och låt eftertorka. Låt svalna. Förvaras i tätslutande burk.
  3. Mandelbotten: Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och kryddor till bredbar konsistens. Markera tre bottnar på bakplåtspapper i samma storlek som marängbottnarna. Bred ut smeten jämnt i dessa. Grädda i 175 °C i ca 12-14 minuter eller tills de har fått svagt gulbrun färg.
  4. Apelsinfyllning: Blanda rivet skal med saft från apelsinen och koka upp med socker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i den varma vätskan, låt koka upp.
  5. Vispa samman äggulorna och rör ner dem i vätskan. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar och låt svalna, rör om då och då. Tips: Känns krämen lite tjock så späd med lite citronsaft eller apelsinsaft.
  6. Varva bottnar med vispad grädde, bär och apelsinkräm. Toppa med bär och hyvlad vit choklad!
Kontakta oss!