Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Lailas glutenfria grova bröd

Ingredienser

2 bröd

50 g jäst
6 dl ljummet vatten, ca 37 ˚C
½ dl (45 g) valfri olja
2 msk honung
1 ½ tsk salt
1 dl (35 g) glutenfria havregryn
2 msk (20 g) psylliumfröskal
½ dl (20 g) chiamjöl
½ dl (30 g) solrosfrön
7 ½-7 ¾ dl (ca 425 g) Lailas blå eller Lailas gul Mjölmix
äggula till pensling
havregryn eller chiamjöl till garnering

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en degskål (använd helst assistent) och värm vattnet till ca 37 ˚C. Tillsätt vattnet lite åt gången och lös upp jästen. Tillsätt olja, honung, salt, havregryn, psylliumfröskal,
    chiamjöl och solrosfrön. Låt stå och svälla i minst 5 minuter.
  2. Tillsätt mjölet lite efter hand och arbeta sammantills det blir en smidig men lös deg. Låt stå och jäsa övertäckt med plastfolie i ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen, arbeta lätt samman till två limpor som läggs i bakpappersklädda formar, ca 1 ½ liter. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Pensla försiktigt med äggula för fin färg och strö över önskade gryn, mjöl eller frön. Grädda i 200 ˚C i 40-50 minuter i nedre delen av ugnen. Låt stå och svalna utan bakduk. Skiva brödet
    och frys in och ta upp efter hand.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!