Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Serveras med fruitbowl

Spicy crunchy Granola

0/5 (1)


Ingredienser

Granola

ca 4 dl havregryn eller dinkelflingor

2 dl pumpafrön

ca 1 dl grovt hackade nötter (ex. hasselnötter, cashewnötter)

1 dl hirsflingor

1 dl boveteflingor

1 ½ tsk Kockens kanel malen

1 tsk Kockens ingefära malen

1 tsk Kockens kardemumma malen

1 dl vatten

2 msk flytande honung

2 msk olja

1 dl torkade tranbär

1 dl torkade, hackade fikon (kan ersättas med russin)

Fruitbowl (1 portion)

ca 2 dl tjock yoghurt (grekisk, turkisk eller rysk) alt. 50/50 kvarg/yoghurt

1 banan

1 apelsin

1 sharonfrukt

½ dl blåbär

ca ½ färskt fikon

2-3 jordgubbar

ev. citronsaft

ev. flytande honung

Tillagning

Granola

  1. Blanda alla gryn, flingor och nötter med kryddor i en stor bunke.
  2. Blanda vatten, honung och olja. Häll ut grynblandningen på en bakpapperstäckt plåt. Ringla över lösningen, blanda samman med fingrarna och fördela ut det jämnt över plåten.
  3. Sätt in i ugnen på 150 °C i ca 45-50 minuter, rör om var kvart. Blanda ner tranbär och hackade fikon ungefär efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt alltsammans torka på eftervärmen.
  4. Förvara i en tätslutande burk.

Fruitbowl

  1. Blanda ev. kvarg med yoghurt och häll i en skål. Lägg bär och frukt i grupper över skålen. Pressa citronsaft över. Söta eventuellt något genom att ringla honung över frukten.
  2. Strö över granolan!

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan