Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med valfri topping

Lailas glutenfria pizza

1.13/5 (15)


Ingredienser

4 st

2 ½ dl vatten eller mjölk
25 g jäst
25 g margarin eller ¼ dl matolja
½ msk socker
½ tsk salt
7 ½ dl Lailas blå eller 5 ½ dl Lailas gul Mjölmix
ca 2 dl tomatsås
150 g riven ost
Kockens pizzakrydda

Förslag till topping
parmaskinka, ruccola och
champinjoner
kryddig korv och oliver
tonfisk och kronärtskocksbottnar

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degbunke eller i en matberedare. Smält matfettet, tillsätt vattnet eller mjölken och värm till 37 °C. Tillsätt degspadet, socker och salt. Blanda i det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
  2. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 20 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord och knåda den.
  3. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Kavla ut varje del så tunt som det går till stora runda kakor, mellan två bakplåtspapper. Bred på en god tomatsås och lägg på önskad fyllning. Toppa med riven ost och pizzakrydda. Grädda pizzorna i 250 ˚C mitt i ugnen i 10–12 minuter. Dekorera gärna med lite ruccola.

Tips! Om man vill frysa in pizzabottnarna går det utmärkt. Pensla då bottnen med olja och grädda i 250 °C, 6–7 minuter. Den frusna pizzabottnen kan tas ut ur frysen och fyllas utan att tinas. Grädda den frusna bottnen med fyllning på, i 250 °C i 10–12 minuter.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan