Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med valfri topping

Lailas glutenfria pizza 1.06/5 (16)


Ingredienser

4 st

2 ½ dl vatten eller mjölk

25 g jäst

25 g margarin eller ¼ dl matolja

½ msk socker

½ tsk salt

7 ½ dl Lailas blå eller 5 ½ dl Lailas gul Mjölmix

ca 1 dl tomatsås

150 g riven ost

Förslag till topping

Skinka och champinjoner

Kryddig korv och oliver

Tonfisk och kronärtskocksbottnar

Tillagning

Smula ner jästen i en degbunke eller i en matberedare. Smält matfettet, tillsätt vattnet eller mjölken och värm till 37 °C. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Blanda i det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.

Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 20 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord och knåda den.

Dela degen i fyra jämnstora bitar. Kavla ut varje del så tunt som det går till stora runda kakor, mellan två bakplåtspapper. Täck över degen med plastfolie eller bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Bred på en god tomatsås och lägg på önskad fyllning. Toppa med riven ost. Grädda pizzorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Dekorera gärna med lite ruccolasallad.

Gräddning: 250 °C i 10-12 minuter, i mitten av ugnen.

OBS! Mjöl för utbakning är inte inräknat i receptet.

Tips! Om man vill frysa in pizzabottnarna går det utmärkt. Pensla då bottnen med olja och grädda i 250 °C, 6-7 minuter. Den frusna pizzabottnen kan tas ut ur frysen och fyllas utan att tinas. Grädda den frusna bottnen med fyllning på, i 250 °C i 10-12 minuter.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande glutenfria recept: