
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med basilikaröra
Färgstark pizza
Ingredienser
ca 4 portioner
4 ogräddade pizzabottnar á 260 g
Basilikaröra
1 dl olivolja
1 kruka basilika
salt och Kockens svartpeppar grovmalen
Topping
ca 300 g fetaost
3 sharonfrukter eller 4 fikon
1 skivad rödlök
1 dl grovt hackade valnötter
ca 20 st blandade oliver
Kockens pizzakrydda
Kockens chilipulver
1-2 polkabetor
Garnering
färsk basilika
Tillagning
- Plocka av bladen från basilikan, hacka dem grovt och mixa samman med olivoljan till en slät massa. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut det mesta av basilikaröran på bottnarna. Smula över det mesta av fetaosten. Lägg på tunt skivad sharonfrukt eller fikon, rödlök, valnötter och blandade oliver.
- Strö över kryddor. Toppa med resterande ost och basilikaröra.
- Grädda i 225 °C i 10-13 minuter eller tills den har fått fin färg (helt beroende på vilken botten man valt).
- Skala polkabetorna och hyvla tunna skivor med t ex mandolin eller osthyvel. Lägg några polkabetsflagor på pizzan som ger ett knaprigt och färgglatt tillskott.