Vegansk salsicciapasta

Ingredienser

500 g äggfri tagliatelle + 3 dl pastavatten (dvs spara till pastan!)

  • 4 st ”köttiga” vegoburgare, typ Beyond Burgare eller liknande – eller 400 g formbar färs (se till att allt är fryst eller kylskåpskallt!)
  • 5 klyftor färsk vitlök
  • 1 msk Kockens fänkål, hel
  • 1 msk Kockens rosmarin
  • 1 msk Kockens timjan
  • 1 tsk Kockens svartpeppar malen
  • ½ tsk Kockens kryddpeppar malen
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 liten färsk purjolök eller ca 2/3 av en stor
  • 50 g torkad Karl Johan svamp eller annan blandad torkad skogssvamp + 2 dl blötläggningsvatten
  • 1 dl vitt vin (eller 2 msk vitvinsvinäger om du inte vill använda alkohol)
  • 2 dl havregrädde
  • Salt efter smak
  • Olivolja till stekning
  • Färsk rosmarin för att toppa

Instruktioner

  1. Börja med att sätta på pastavattnet och salta det rikligt så du är beredd att börja koka pastan när såsen börjar bli klar.
  2. Hetta upp 2 dl vatten och häll över den torkade svampen och låt den dra i 10-15 minuter medan du förbereder de övriga ingredienserna.
  3. Ta ut vegoburgarna eller den formbara färsen ur frysen eller kylskåpet och grovhacka dem i ca 3×3 cm stora oregelbundna bitar.
  4. Skölj och strimla purjolöken och lägg i en skål åt sidan.
  5. Skala och finhacka vitlöken och blanda med timjan, fänkålsfrön, timjan, rosmarin, kryddpeppar, svartpeppar och flingsalt i en liten skål. Ställ åt sidan.
  6. Hetta upp en stekpanna med höga kanter med lite olivolja och börja med att steka de hackade vegoburgarna/vegofärsen tills den stelnar i ett gäng oreglebundna klumpar. Mosa några av dem så du får lite varierande storlek och form på dem.
  7. Om du använder vegoburgare så brukar de släppa ganska mycket fett, häll av en del av fettet från pannan och slå istället i lite olivolja. Tillsätt nu kryddblandningen och låt färsen steka med kryddorna i olivoljan i 1-2 minuter tills allt blandats och det doftar gott.
  8. Nu kan du börja koka pastan!
  9. Slå nu i purjolöken och svampen (inte spadet, men spara detta!) i stekpannan och fräs tills purjolöken har mjuknat och vegofärsen fått färg.
  10. Slå i det vita vinet och låt fräsa 1 minut så alkoholen dunstar, tillsätt därefter svampspadet och havregrädden. Rör om och låt koka på medelvärme medan pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lyft upp pastan ur pastavattnet med en tång och rör ner i pastasåsen. Späd till önskad konsistens med pastavatten från kastrullen och toppa med färsk rosmarin. Servera genast!

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?