
Recept av: @javligtgott
Vegansk nachotallrik med tacokrydda
Ingredienser
Hemmagjord tacofärs
- 300 g formbar färs av valfritt märke
- 2 tsk Kockens oregano
- 2 tsk Kockens rökt paprika
- 1 msk Kockens spiskummin malen
- 1 nypa Kockens chili flakes (efter smak)
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk ketchup
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk japansk sojasås
- 1/2-1 dl vatten
- Salt och peppar efter smak
- Rapsolja till stekning
Ärtguacamole
- 2 dl gröna ärtor
- 2 tsk Kockens spiskummin malen
- 1/2 kruka färsk koriander
- 1 msk olivolja
- 2 msk vatten
- 1 nypa Kockens chili flakes
- Juice från 1 lime
- Salt efter smak
Cashewnötskräm
- 1,5 dl naturella cashewnötter
- 1/2 tsk Kockens gurkmeja
- 1 tsk Kockens rökt paprika
- 2 msk näringsjäst
- 1/2 tsk Kockens vitlökspulver
- 1/2 tsk Kockens lökpulver
- 1-2 dl vatten
- Salt efter smak
Övriga ingredienser
- 1 påse nachochips á 185 g
- 1 dl havrefraiche
- 1 tomat
- 1/2 färsk chili
- 1/2 kruka färsk koriander
Tillagning
Hemmagjord tacofärs
- Börja med att skala och finhacka vitlöken.
- Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och fräs kryddorna, tomatpurén, ketchupen, japansk sojasås och vitlöken på medelvärme tills dess att vitlöken precis börjar ta färg.
- Slå i färsen och stek tills den har tinat (om den var fryst) och börjar stelna. Hacka den i bitar med stekspaden om den stelnar i för stora bitar. Fördelen med formbar färs mot vanlig vegofärs är att du får bättre textur i din vegofärs tycker jag!
- Slå i 1 dl vatten i färsen och låt koka så allt blandas ihop bra och blir saftigt. Reducera ner tills du har en konsistens du är nöjd med och smaka av med salt och peppar.
Ärtguacamole
- Skala och hacka vitlöken.
- Blanda ihop alla ingredienser i en blender eller i en hög bunke och mixa med mixerstav till en jämn smet. Smaka av med salt, peppar, ev mer kryddor och limejuice.
Cashewnötsostkräm
- Koka cashewnötterna i osaltat vatten i 20 minuter tills de blir mjuka.
- Blanda alla ingredienser till ostsåsen i en mixerbunke (för att använda mixerstav) eller blender och mixa till en slät sås. Ju längre du mixar desto slätare blir det! Smaka av med salt och peppar.
Övrigt samt servering
- Hacka tomaten, chilin och koriandern.
- Blanda nachochipsen med 1,5 dl av cashewostsås och all vegofärs så allt blandas väl.
- Häll upp nacho och färsblandningen i en stor skål och toppa med först rikligt med cashewostsås, ärtguacamole och havrefraiche. Avsluta med tomat, chili och koriander. Njut!