
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Serveras vid festliga tillfällen
Snabb skaldjurssoppa
Ingredienser
4-5 port.
smör till stekning
1 påse Kockens saffran
1 purjolök
1 fänkål
6 dl fiskbuljong
2 msk hummerfond
1 krm Kockens cayennepeppar
1/3 tsk Kockens paprikapulver
3 dl torrt enklare vitt vin
350 g fisk & skaldjursmix (finns i frysdisken)
450 g frysta blåmusslor
2 väl mogna tomater
kryddgrönt (t ex timjan, gräslök, dill, persilja)
Tillagning
Strimla purjolöken och skär fänkålen i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör tillsammans med saffran i ett par minuter. Tillsätt buljong, fond och kryddor och låt alltsammans puttra ihop 6-8 minuter.
Häll i vinet, låt soppan sjuda upp och tillsätt musslorna med skal. Låt puttra på svag värme under lock i 8-10 minuter. Tillsätt skaldjursmixen när det återstår någon minut av tillagningstiden.
Skålla tomaterna i hett vatten, ta upp och skala dem. Skär i tärningar utan kärnor. Toppa soppan med tomattärningar och kryddgrönt.
Servera gärna tillsammans med ett varmt bröd.
Tips: Tillsätt grädde eller crème fraiche för rundare smak!