Recept av: @bakasockerfritt

Semlor utan gluten och tillsatt socker

0/5 (1)


Ingredienser

10 stycken

Semmelbullar
½ förpackning blå jäst
75 gram smör
5 dl Lailas mjölmix, blå
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ dl mjölk
3/4 dl sockerersättning
1 msk honung
1 msk fiberhusk/pulveriserat psylliumfröskal
2 tsk Kockens kardemumma, malen 
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1 äggvita till pensling

Mandelmassa
3 äggvitor
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk sockerersättning
ca 6 droppar bittermandelarom (eller motsvarande)
mjölk/grädde

Fyllning
ca 3 dl vispgrädde

 

Tillagning

Semmelbullar
Smält smöret, blanda därefter ner mjölken och låt bli fingervarmt/37 grader. Blanda ut jästen och tillsätt även fiberhusk och låt svälla i ca 5 minuter. Rör även ner honung. Blanda resterande torra ingredienser med varandra och blanda därefter med vätskan. Arbeta degen ordentligt, gärna med degkrokar. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp bitar av degen (gärna med lite mjölmix på händerna så deg inte fastnar) och gör runda bullar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter (övertäckt). Vispa upp en äggvita och pensla bullarna med detta. Sätt ugnen på 200 grader och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Om bullarna tar för mycket färg kan man stänga och värmen och låta dom stå på eftervärme. Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ihop alla ingredienser (häll lite bittermandelarom i flaskans lock och droppa därifrån för att lättare ha koll på mängden). Skär av toppen av bullarna och gör små gropar i bottendelarna. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Tillsätt gärna lite mjölk eller grädde om mandelmassan blir för fast. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Vispa grädden och toppa med detta. Lägg på locken och pudra gärna på florsötning!

Tips: Montera semlorna precis innan servering. Semmelbullarna förvaras i kyl och tas då fram i rumstemperatur någon timme innan servering (eller värms en kort stund i ugn) för bästa smak och konsistens (konsistensen hårdnar i kyla).

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Liknande recept: