
Recept av: @bakamedfrida
Semlor med vaniljkräm

Recept av:
@bakamedfrida
Ingredienser
25 stycken
25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl strösocker
1 msk Kockens ekologiska kardemumma
1 nypa salt
ca 10 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg till pensling
Fyllning
3 dl vaniljkräm
4 dl vispgrädde
Tillagning
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget. Knåda ihop en smidig deg för hand eller i maskin.
Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Rulla degen till en rulle och dela i 25 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en tight boll och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 1.5 timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter – till gyllene. Låt svalna. Klipp lock av toppen på bullarna – gärna i trekanter. Gröp ut inkråmet och fyll hålet med vaniljkräm. Spritsa över vispgrädde och lägg på locket försiktigt. Pudra över florsocker innan servering.