
Recept av: @matfashionistan
Semlor med kardemumma
Ingredienser
ca 20 stycken
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen 37 grader
150 g smör
1 dl socker
1 tsk Kockens kardemummakärnor
2 krm salt
1 ägg
Ca 7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Tillagning
- Smula jästen i en bunke.
- Värm upp mjölken till 37 grader fingervarmt, låt smöret smälta med i.
- Tillsätt socker ner i jästen och rör i den ljumna smör-mjölken.
- Tillsätt salt och mortlade kardemummakärnor, rör tills jästen smält helt.
- Börja successivt portionera i mjölet medan maskinen går. (eller för hand)
- När hälften av mjölet hällts i, tillsätt ett ägg.
- Portionera sedan i resterande mjöl successivt. (Degen skall ej kladda, men ej vara för stum.)
- Låt jäsa ca 45-50 min till dubbel storlek under bakduk.
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck inte ut någon luft ur degen utan skär den i mindre bitar och forma runda bullar mot bakbordet med en kupad hand. (Degen ger ca 20 minisemlor.)
- Låt de runda små bullarna jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper i ca 25 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt sedan in plåt för plåt i 7 min.
- Ta ut och låt bullarna svalna på galler