Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Saftigt midsommarbröd

Ingredienser

1 stort bröd

Alla råvaror ska vara rumstemperade

50 g jäst

2 flaskor öl á 33 cl

2 tsk salt

ca ½ dl olja

1 ½ dl brödsirap

½ påse Kockens brödkryddor  á 18 g

ca 1,2 kg rågsikt (ca 2,2 l)

vetemjöl till utbakning

Instruktioner

1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med lite av ölen. Tillsätt resterande öl, salt, olja, brödsirap och brödkryddor.

2. Arbeta in rågsikten lite i taget tills det blir en fast men smidig deg (helst i maskin). Forma en stor limpa. Strö över lite mjöl och nagga brödet ända till botten med t ex en provsticka.

3. Jäs brödet under en bakduk på plåt i kyl (eller på ett svalt ställe utan drag) minst 5 timmar. Låt gärna stå i kylen över natten.

4. Sätt in limpan i 225 °C. Sänk genast till 175 °C och grädda i ca 1 ½ timme.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?