Dag 1
10 dl rågsikt
5 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 påse Kockens brödkryddor á 18 g
1 l kokande vatten
1 msk ättikssprit
Dag 2
1 dl vatten ca 37 °C
2 msk olja
3/4 dl mörk sirap eller brödsirap
50 g jäst
11-12 dl vetemjöl special fullkorn
3 bröd
Dag 1
10 dl rågsikt
5 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 påse Kockens brödkryddor á 18 g
1 l kokande vatten
1 msk ättikssprit
Dag 2
1 dl vatten ca 37 °C
2 msk olja
3/4 dl mörk sirap eller brödsirap
50 g jäst
11-12 dl vetemjöl special fullkorn
1. Dag 1. Blanda mjöl, salt, och kryddor i en assistentskål. Koka upp vatten. Tillsätt ättikssprit och häll det heta vattnet över mjölet.
Arbeta samman degen i ca 5 minuter i maskin. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2. Rör samman vatten (37 °C), olja, sirap och jäst. Häll det över degen i skålen. Blanda och tillsätt lite vetemjöl i taget. Arbeta samman i maskinen tills det blir en smidig men inte alltför fast deg. Degen ska vara ganska klibbig. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek, ca 1 timme.
3. Dela degen i 3 bitar, forma limpor som läggs i bakpapperskklädda formar. Nagga till botten. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 1 timme.
4. Blanda mörk sirap med vatten 50/50 och pensla bröden lätt. Sätt in bröden i 200 °C, sänk till 175 °C genast och grädda ca 60-70 minuter. Låt svalna inrullade i handduk