Recept av: @maggiesskafferi

Saffransstjärna


Ingredienser

1 stjärna

150 g mjölkfritt margarin
4 dl havremjölk
0,5 g Kockens saffran
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk Kockens kardemumma malen
ca 11-12 dl vetemjöl

Fyllning (fördelas över tre degplattor.)
125 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk Kockens kanel malen 

Garnering
½ dl havremjölk till pensling
¾ dl mandelspån
florsocker

Tillagning

  1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli 37 grader. Rör ned saffran. Lös upp jästen i en degbunke i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvätskan, salt, socker och kardemumma.
  2. Häll sedan i mjölet, först ca 10 dl, och arbeta degen med degkrokar eller för hand. Tillsätt sedan resten av mjölet om det behövs. Degen ska inte vara kompakt, då har man tillsatt för mycket mjöl. Degen ska istället bli lättarbetad och släppa kanterna på degbunken.
  3. Täck med bakduk och jäs i ca 30-40 min. Ta upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Knåda degen tills den blir smidig. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en stor, rund cirkelplatta.
  4. Bred ut margarin på plattan, strö över socker och vaniljsockret och pudra över kanel. Lägg en degplatta på den första och upprepa med socker, vaniljsocker och kanel. Lägg degplatta nummer 3 på de andra och upprepa med fyllningen. Lägg till sist på den fjärde plattan och märk ut en cirkel med ett mått, ex ett glas. Skär skåror rakt igenom degen, kl 12, 3, 6 och 9. Sedan skär du 3 skåror mellan de skårorna du gjorde först. Nu ska du ha 16 skåror i degcirkeln. Ta tag i två degremsor och tvinna dem ett par varv utåt från varandra. Fäst ihop dem noga i
    ändarna. Upprepa med alla degremsor tills du har en stjärna.
  5. Låt jäsa i ca 30 min.
  6. Pensla stjärnan med havremjölk och strö över mandelflarn. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 – 18 min beroende på ugn. Pudra över florsocker strax innan servering.

Liknande recept: