Recept av: @linneasskafferi

Saffransmunkar med vit choklad

1.2/5 (15)


Ingredienser

20 stycken

25 g jäst
0,5 g Kockens saffran
1 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
6-8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

2 l frityrolja
strösocker att rulla munkarna i

2 dl grädde
100 g vit choklad

Tillagning

  1. Smula ned jästen i en bunke.
  2. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i det varma smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret. Låt smör och mjölkblandningen komma ner i 37 grader.
  3. Häll vätskan över jästen och rör tills allt lösts upp. Tillsätt sedan socker och mjöl och salt. Arbeta tills du får en smidig deg.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek.
  5. Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla till jämna bollar. Låt sedan bollarna jäsa i 20 minuter.
  6. Värm upp en kastrull med olja till 180 grader. Fritera saffransmunkarna i omgångar. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. Rulla dom sedan i strösocker.
  7. Värm grädden, den får inte koka. Hacka chokladen och ha i den. Rör om tills all choklad smält. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
  8. Vispa upp grädde och choklad till en tjock kräm.
  9. Gör ett snitt i varje munk med en kniv. Fyll sedan varje munk med chokladkrämen.

Liknande recept: