Rabarber och jordgubbs galette med smak av kardemumma

Ingredienser

6 bitar

Deg

200 g kylskåpskallt smör

4 ½ dl vetemjöl

2 msk strösocker

½ tsk salt

¾ dl kallt vatten

Fyllning

250 g jordgubbar

2 dl rabarberbitar

2 dl strösocker

2-3 tsk stött Kockens kardemummakärnor

½ dl maizena majsstärkelse

Topping

Mandelspån

Garnering

Siktat florsocker

Mynta

Instruktioner

  1. Dela smöret i kuber och placera samtliga ingredienser förutom vattnet i en matberedare och mixa samman tills du har en smulig degmassa.
  2. Tillsätt vatten och mixa snabbt samman till en deg. Svep in i plastfilm och låt vila 30 minuter i kylskåp.
  3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper tills du har en platta som är ca 3 mm tjock. Skär till galetten så att den får rätt form och blir rund och lagom stor.
  4. Ansa och skiva jordgubbarna, skala och skär rabarbern i bitar. Blanda samman maizena, socker och stött kardemumma i en skål. Vänd ner jordgubbar och rabarberbitar i skålen. Vänd om.
  5. Fördela blandningen på galettens mitt ca 4 cm från galettens kanter. Pensla kanterna med vatten och vik upp och in kanterna över bären.
  6. Pensla även de uppvikta kanterna med vatten. Strö mandelspån över fyllningen.
  7. Grädda, 200 grader.  strax under ugnens mitt i ca 25-30 minuter, placera en plåt inunder eftersom det kan rinna lite från galetten.
  8. Tag ut och vid servering sikta över florsocker och stött kardemumma, garnera med mynta.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?