
Rabarber och jordgubbs galette med smak av kardemumma
Ingredienser
6 bitar
Deg
200 g kylskåpskallt smör
4 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
½ tsk salt
¾ dl kallt vatten
Fyllning
250 g jordgubbar
2 dl rabarberbitar
2 dl strösocker
2-3 tsk stött Kockens kardemummakärnor
½ dl maizena majsstärkelse
Topping
Mandelspån
Garnering
Siktat florsocker
Mynta
Tillagning
- Dela smöret i kuber och placera samtliga ingredienser förutom vattnet i en matberedare och mixa samman tills du har en smulig degmassa.
- Tillsätt vatten och mixa snabbt samman till en deg. Svep in i plastfilm och låt vila 30 minuter i kylskåp.
- Kavla ut degen på ett bakplåtspapper tills du har en platta som är ca 3 mm tjock. Skär till galetten så att den får rätt form och blir rund och lagom stor.
- Ansa och skiva jordgubbarna, skala och skär rabarbern i bitar. Blanda samman maizena, socker och stött kardemumma i en skål. Vänd ner jordgubbar och rabarberbitar i skålen. Vänd om.
- Fördela blandningen på galettens mitt ca 4 cm från galettens kanter. Pensla kanterna med vatten och vik upp och in kanterna över bären.
- Pensla även de uppvikta kanterna med vatten. Strö mandelspån över fyllningen.
- Grädda, 200 grader. strax under ugnens mitt i ca 25-30 minuter, placera en plåt inunder eftersom det kan rinna lite från galetten.
- Tag ut och vid servering sikta över florsocker och stött kardemumma, garnera med mynta.