Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Påskgula stänger med frön

Ingredienser

35 st

25 g jäst

3 dl ljummet vatten (ca 37 °C)

2 msk olja

1 tsk salt

1 tsk Kockens gurkmeja

1 tsk Kockens vallmofrön vita

1 tsk Kockens sesamfrön

ca 7 ½ dl vetemjöl

äggvita till pensling

Garnering

Kockens sesam– och vallmofrön

Instruktioner

1. Smula ner jästen i en större matberedare och lös upp jästen med det ljumma vattnet. Tillsätt gurkmeja, olja, alla frön, halva mängden vetemjöl och kör några varv. Tillsätt resterande mjöl, lite i taget, under bearbetning tills det blir en lätt men smidig deg.

2. Lägg degen i en oljesmord skål, strö över vetemjöl och täck med plastfolie. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek, ca 45 minuter.

3. Knåda samman degen lätt och forma en rulle. Dela i bitar och rulla tunna stänger som läggs på bakpappersklädd plåt. De jäser under tiden man rullar.

4. Pensla med lätt vispad äggvita och strö frö och lite salt över stängerna. Grädda i 225 °C i 10-12 minuter eller tills de känns lätta och har fått fin färg.

Servera som del i buffé, eller till sallad eller ost.

Tips! Det går utmärkt att frysa stängerna och värma dem lätt i ugn vid serveringstillfället.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!