25 g jäst
3 dl ljummet vatten (ca 37 °C)
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk Kockens gurkmeja
1 tsk Kockens vallmofrön vita
1 tsk Kockens sesamfrön
ca 7 ½ dl vetemjöl
äggvita till pensling
Garnering
Kockens sesam– och vallmofrön
35 st
25 g jäst
3 dl ljummet vatten (ca 37 °C)
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk Kockens gurkmeja
1 tsk Kockens vallmofrön vita
1 tsk Kockens sesamfrön
ca 7 ½ dl vetemjöl
äggvita till pensling
Garnering
Kockens sesam– och vallmofrön
1. Smula ner jästen i en större matberedare och lös upp jästen med det ljumma vattnet. Tillsätt gurkmeja, olja, alla frön, halva mängden vetemjöl och kör några varv. Tillsätt resterande mjöl, lite i taget, under bearbetning tills det blir en lätt men smidig deg.
2. Lägg degen i en oljesmord skål, strö över vetemjöl och täck med plastfolie. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek, ca 45 minuter.
3. Knåda samman degen lätt och forma en rulle. Dela i bitar och rulla tunna stänger som läggs på bakpappersklädd plåt. De jäser under tiden man rullar.
4. Pensla med lätt vispad äggvita och strö frö och lite salt över stängerna. Grädda i 225 °C i 10-12 minuter eller tills de känns lätta och har fått fin färg.
Servera som del i buffé, eller till sallad eller ost.
Tips! Det går utmärkt att frysa stängerna och värma dem lätt i ugn vid serveringstillfället.