
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Serveras med tomater
Oxfilé med potatisrosor
Ingredienser
ca 4 portioner
4 oxfilébitar á 150-175 g
smör till stekning
salt och Kockens svartpeppar grovmalen
140 g alspånsrökt bacon
Tomatröra
2 dl smetana
1 msk tomatpuré
½ tsk Kockens vitlökspeppar
1/2 tsk Kockens örter Provencal
1 -2 krm Kockens paprika stark
Potatisrosor
8 större jämnstora potatisar
smält smör
Kockens salladskrydda Italiensk
Tillbehör
4 klasar romantica tomater
Tillagning
- Vispa smetana till en spritsbar massa. Blanda i tomatpuré, smaka av med kryddor och eventuellt extra salt. Spritsa i 4 små skålar, resterande kan serveras i en separat skål till.
- Skiva skrubbad potatis tunt. Sätt dem omlott likt en ros i stadiga valfria muffinsformar och placera i muffinsplåt. Smält smöret och tillsätt krydda. Ringla/pensla smöret över formarna tills all potatis blir täckt. Pensla gärna ytterligare en gång under tiden de är i ugnen. Stek dem i ugnen i ca 200 C° i 25-30 minuter eller tills de mjuknat men ändå håller formen.
- Ringla över olja på tomaterna och rosta i 150° C tills de mjuknat. Strö över flingsalt.
- Knaperstek under tiden bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
- Bind ev ett steksnöre runt om filéerna så de håller formen. Krydda de rumstempererad oxfilébitarna väl med salt och grovmald peppar. Bryn dem runt om i het panna med smör. Sänk värmen och efterstek till innertemperatur mellan 55-65 °C, vänd dem då och då.
- Fördela potatisrosor, oxfilé (utan snöre) med röra och strö över bacon. Serveras med rostade tomater och sallad