
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Till midsommarafton
Klassisk midsommartårta
Ingredienser
ca 8 bitar
Botten
3 ägg
2 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl Kockens potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
3/4 dl kokhett vatten
Fyllning
400 g tunt skivade jordgubbar
1 förpackning Kockens vit chokladmousse med tillhörande ingredienser
Garnering
ca 3 dl vispgrädde
400 g jordgubbar
1 ½ dl jordgubbssylt
citronmeliss
Tillagning
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör ner det heta vattnet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 22 cm i diameter), gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i ca 40 minuter. Låt svalna något och lossa från formen.
3. Tillred chokladmoussen enligt anvisning på förpackningen. Låt den stelna något.
4. Diska formen, lägg vikt bakplåtspapper i ett kors med flikar utanför formens kant så det går att lyfta upp tårtan enkelt igen (endast om man använder form utan löstagbar kant).
5. Dela bottnen i tre delar. Lägg tillbaka en botten i formen. Fördela sylt, jordgubbar och hälften av moussen över bottnen. Lägg på nästa botten och fördela resten av jordgubbarna och moussen. Toppa med sista bottnen. Ställ kallt för att stelna.
6. Lägg tårtan på ett fat och garnera enligt bild eller efter egen fantasi.