1 burk matjessill filéer, ca 200 g
8 äggulor
8 små färskpotatis, kokta
ca 50 g löjrom eller röd stenbitsrom
1 knippa gräslök
ca ½ liten rödlök
ca 1 dl smetana eller crème fraiche
Garnering
dillvippor
gräslök
Kockens chili flakes
flingsalt
Midsommarlyx
Ingredienser
ca 8 bufféportioner
Instruktioner
1. Täck en plåt med bakplåtspapper, olja in pappret. Dela äggen försiktigt och separera äggvitan från gulan. Stjälp upp gulan med varsam hand på
plåten.
2. När alla gulorna är uppstjälpta med lite avstånd från varandra, sätt in dem i 75 °C i ca 1 timme. Låt svalna och sätt in dem i kylen för att stelna. Lossa dem med en tunn stekspade när de stelnat.
3. Vid servering läggs äggulorna upp på en skärbräda. Skär matjessillen i mindre bitar och lägg på tillsammans med skivad potatis. Fördela över små klickar med löjrom. Spritsa eller klicka crème fraichen över. Strö över hackad dill, gräslök och tunt skivad rödlök.
4. Strö över chili flakes och flingsalt. Servera genast.