
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med apelsinkräm & bär
Mandel marängtårta
Ingredienser
12 portioner
Maräng
4 äggvitor
2 ½ dl socker
Mandelbottnar
500 g mandelmassa
1-2 tsk Kockens kanel malen eller kardemumma malen
3 äggvitor (spara 1 äggula)
Fyllning
ca 1 apelsin
½ dl socker
25 g smör
3/4 msk majsstärkelse
3 äggulor
ev. citronsaft
Fyllning
ca 7 dl vispgrädde
ca 1 ½ l valfria bär
vit choklad
Tillagning
- Marängbotten: Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fast och blank maräng.
- Rita 2 ringar på en bakpappers klädd plåt ca 20-21 cm i diameter. Spritsa eller klicka ut smeten i ringarna. Grädda dem i 125 °C i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och låt eftertorka. Låt svalna. Förvaras i tätslutande burk.
- Mandelbotten: Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och kryddor till bredbar konsistens. Markera tre bottnar på bakplåtspapper i samma storlek som marängbottnarna. Bred ut smeten jämnt i dessa. Grädda i 175 °C i ca 12-14 minuter eller tills de har fått svagt gulbrun färg.
- Apelsinfyllning: Blanda rivet skal med saft från apelsinen och koka upp med socker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i den varma vätskan, låt koka upp.
- Vispa samman äggulorna och rör ner dem i vätskan. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar och låt svalna, rör om då och då. Tips: Känns krämen lite tjock så späd med lite citronsaft eller apelsinsaft.
- Varva bottnar med vispad grädde, bär och apelsinkräm. Toppa med bär och hyvlad vit choklad!