Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Laxtårta med dill och citronpeppar

Ingredienser

16 bitar

200 g kavring

75 g smör

4 gelatinblad

300 g kallrökt lax

2 msk hackad gräslök

½ finhackad rödlök

500 g turkisk yoghurt

2 dl crème fraiche

1 citron

1 tsk Kockens citronpeppar

1 msk Kockens dill

1 burk löjrom

ev. salt

Färsk dill till dekoration

 

 

Instruktioner

  1. Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna.
  2. Klä en form på cirka 20×20 cm och tryck ut smulorna i botten och pressa till lite lätt. Ställ formen i kylen så att botten stelnar.
  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Finhacka 200 g av laxen, spar 100 g till dekoration.
  5. Blanda lax, gräslök, rödlök, yoghurt och crème fraiche i en bunke.
  6. Riv ned zest från halva citronen och tillsätt citronpeppar, dill och halva burken löjrom. Spar halva burken till dekoration.
  7. Pressa saften från citronen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem tillsammans med citronsaften på medelvärme.
  8. Rör ned gelatinet i bunken under konstant omrörning. Smaka av med salt, laxen och romen är ganska salta men det kan behövas lite.
  9. Fördela fyllningen i formen och ställ i kylen minst tre timmar för att stelna.
  10. Ta ur tårtan ur formen och skär i bitar. Dekorera med lax, löjrom och färsk dill.

Denna är gjord i en form på 20×20, men det går bra med en rund form på cirka 24 cm i diameter också.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?