- Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna.
- Klä en form på cirka 20×20 cm och tryck ut smulorna i botten och pressa till lite lätt. Ställ formen i kylen så att botten stelnar.
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
- Finhacka 200 g av laxen, spar 100 g till dekoration.
- Blanda lax, gräslök, rödlök, yoghurt och crème fraiche i en bunke.
- Riv ned zest från halva citronen och tillsätt citronpeppar, dill och halva burken löjrom. Spar halva burken till dekoration.
- Pressa saften från citronen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem tillsammans med citronsaften på medelvärme.
- Rör ned gelatinet i bunken under konstant omrörning. Smaka av med salt, laxen och romen är ganska salta men det kan behövas lite.
- Fördela fyllningen i formen och ställ i kylen minst tre timmar för att stelna.
- Ta ur tårtan ur formen och skär i bitar. Dekorera med lax, löjrom och färsk dill.
Denna är gjord i en form på 20×20, men det går bra med en rund form på cirka 24 cm i diameter också.