200 g kantskuren kavring
ca ½ tsk Kockens hel kummin
75 g smält smör
Fyllning
2 ½ gelatinblad
2 msk vitt vin alt. citronsaft
175 g tärnad, benfri kallrökt lax
½ finhackad röd lök
2 msk hackad dill + dill till garnering
1 ½ dl gräddfil
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
1 krm Kockens vitpeppar malen
1 tsk Kockens persillade
Garnering
ca 75 g Västerbottenost
Laxtapas med Västerbotten-chips
Ingredienser
ca 10 bufféportioner
Instruktioner
1. Skär av kanterna på kavringen och dela i mindre bitar. Kör brödet tillsammans med stött kummin och smör i en matberedare. Tryck ut massan i ett jämnt lager i en avlång form ca 35 x 10 cm med avtagbar botten. Ställ in i kyl för att stelna.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Blanda samman rödlök, dill, gräddfil, crème fraiche och majonnäs.
3. Ta upp, krama ur och smält gelatinbladen med vinet eller citronsaften. Låt svalna till simmig konsistens och rör ner den inte alltför kalla röran.Vänd ner lax. Smaka av med vitpeppar och persillade.
4. Bred ut röran i ett jämnt lager över brödbotten och ställ in i kyl för att stelna ett par timmar. Går utmärkt att förbereda dagen innan.
5. Lägg riven ost i små högar på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem i 200 °C i ett par minuter tills allt har smält ner och fått fin färg. Låt svalna.
6. Lossa från formen, skär i rutor och garnera med Västerbotten-chips och dill.