
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Serveras till minglet
Laxrutor på kavring
Ingredienser
ca 30 stycken
175 g kavring
40 g smör
100 g färskrökt lax
250 g kesella 10% fetthalt
200 g färskost naturell, ex Philadelphia
½ rödlök
1 knippe dill
1 knippe gräslök
3 gelatinblad
1-2 tsk Kockens citronpeppar
Garnering
1 burk 80 g, löjrom
ärtskott
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Skär av kanter på bröden och dela i mindre bitar. Mixa till smulor i matberedaren. Tillsätt smält smör och kör samman till en massa. Täck en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut brödmassan jämnt och ställ i kylen för att stelna.
- Blanda samman kesella och Philadelphiaost tills allt är väl blandat. Tillsätt hackad rödlök och kryddgrönt. Blanda ner hackad lax och smaka av med citronpeppar och eventuellt salt och peppar.
- Ta upp gelatinbladen. Hetta upp ca 2 msk vatten i en kastrull och rör ner gelatinbladen tills de har löst upp sig. Låt svalna till simmig konsistens och rör ner den inte allt för kalla röran försiktigt lite i taget. Häll massan över bottnen och ställ i kyl i minst 2 timmar eller till nästa dag.
- Skär i små rutor. Garnera med löjrom och kryddgrönt.
Tips! Vill man inte ha lax i, ersätt med 2 kokta, hackade ägg istället.