Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Lax med asiatisk nudelsallad

Ingredienser

4-5 portioner

800 g laxfilé av god kvalitet, gärna mittbit
smör till stekning
ca 1 tsk socker
1 tsk salt
200 g risnudlar
½ skivad gurka
½-1 paket fryst mango, à 250 g
2-3 salladslökar
1 röd pepparfrukt
1 lime eller citron
½-1 dl jordnötter, rostade

Dressing
saft av 2 mindre lime
1 msk fisksås
1 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 tsk Kockens ingefära malen
1 tsk Kockens chilimix
1 tsk Kockens sesamfrön

Instruktioner

  1. Gnid in laxen med salt och socker. Låt stå en stund i rumstemperatur.
  2. Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll från vattnet i ett durkslag och spola över med kallt vatten. Lägg tillbaka i bunken. Ringla över lite olja och lite salt och rör om.
  3. Snitta laxbiten, inte längre ner än att det håller ihop. Lägg den i en het panna med smör och stek tills den får lite färg. Vänd sedan om och stek på andra sidan kort, så att det blir en rå kärna.
  4. Blanda nudlar med mango,gurka, skivad salladslök och tunt skivad röd pepparfrukt utan kärnor. Spara lite till garnering. Lägg upp på fat och servera genast.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?