
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Lax med asiatisk nudelsallad
Ingredienser
4-5 portioner
800 g laxfilé av god kvalitet, gärna mittbit
smör till stekning
ca 1 tsk socker
1 tsk salt
200 g risnudlar
½ skivad gurka
½-1 paket fryst mango, à 250 g
2-3 salladslökar
1 röd pepparfrukt
1 lime eller citron
½-1 dl jordnötter, rostade
Dressing
saft av 2 mindre lime
1 msk fisksås
1 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 tsk Kockens ingefära malen
1 tsk Kockens chilimix
1 tsk Kockens sesamfrön
Tillagning
- Gnid in laxen med salt och socker. Låt stå en stund i rumstemperatur.
- Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll från vattnet i ett durkslag och spola över med kallt vatten. Lägg tillbaka i bunken. Ringla över lite olja och lite salt och rör om.
- Snitta laxbiten, inte längre ner än att det håller ihop. Lägg den i en het panna med smör och stek tills den får lite färg. Vänd sedan om och stek på andra sidan kort, så att det blir en rå kärna.
- Blanda nudlar med mango,gurka, skivad salladslök och tunt skivad röd pepparfrukt utan kärnor. Spara lite till garnering. Lägg upp på fat och servera genast.