Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Lailas glutenfria pizza

Ingredienser

4 st

2 ½ dl vatten eller mjölk
25 g jäst
25 g margarin eller ¼ dl matolja
½ msk socker
½ tsk salt
7 ½ dl Lailas blå eller 5 ½ dl Lailas gul Mjölmix
ca 2 dl tomatsås
150 g riven ost
Kockens pizzakrydda

Förslag till topping
parmaskinka, ruccola och
champinjoner
kryddig korv och oliver
tonfisk och kronärtskocksbottnar

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en degbunke eller i en matberedare. Smält matfettet, tillsätt vattnet eller mjölken och värm till 37 °C. Tillsätt degspadet, socker och salt. Blanda i det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
  2. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 20 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord och knåda den.
  3. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Kavla ut varje del så tunt som det går till stora runda kakor, mellan två bakplåtspapper. Bred på en god tomatsås och lägg på önskad fyllning. Toppa med riven ost och pizzakrydda. Grädda pizzorna i 250 ˚C mitt i ugnen i 10–12 minuter. Dekorera gärna med lite ruccola.

Tips! Om man vill frysa in pizzabottnarna går det utmärkt. Pensla då bottnen med olja och grädda i 250 °C, 6–7 minuter. Den frusna pizzabottnen kan tas ut ur frysen och fyllas utan att tinas. Grädda den frusna bottnen med fyllning på, i 250 °C i 10–12 minuter.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?