
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Köttfärssoppa
Ingredienser
4-5 portioner
400 g blandfärs
smör eller olja till stekning
salt & Kockens svartpeppar grovmalen
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
1-2 msk ketchup
ca 1 tsk Kockens paprikapulver stark
ca 1 tsk Kockens chilipulver
ca ½ tsk Kockens oregano
9-10 dl kött-/grönsaksbuljong på fond eller tärning
1 dl röda linser
2-5 krm balsamvinäger
ev. någon nypa Kockens chili flakes
Tillagning
- Bryn färsen så den blir smulig, krydda med salt och peppar. Skala lök och vitlök. Hacka löken och riv vitlöksklyftorna. Hetta upp smör/olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök i ett par minuter.
- Tillsätt färs, tomatkross, puré, ketchup, kryddor och buljong i grytan. Låt soppan sjuda samman i ca 15 minuter. Tillsätt röda linser och späd eventuellt med mer buljong. Låt sjuda ytterligare 5-10 minuter på svag värme. Smaka av med eventuellt mer kryddor och balsamvinäger för att få balans i syran.
- Servera soppan het, eventuellt gratinerad med ost eller tillsammans med en klick tjock yoghurt. Ha gärna ett gott bröd till.
Tips! Häll soppan i små ugnsfasta skålar. Strö över riven ost och gratinera i någon minut i 250 ˚C tills osten smält.