
Jordgubbspaj med mandelmassa, jordgubbar, persikor och nektariner
Ingredienser
4-6 portioner
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
150 g kallt smör
1 ägg
Fyllning
150 g mandelmassa
1 ½ tsk finstött Kockens kardemummakärnor
10-15 st. jordgubbar
1 ½ msk Kockens potatismjöl
3 nektariner
2 persikor
3 msk smör eller margarin
4 msk strösocker
Garnering
Kryddgrönt, ex mynta eller citronmeliss,
Siktat florsocker
Serveras med
Vispad grädde
Tillagning
- Dela matfettet i tärningar och placera mjöl, socker och matfettstärningar i en matberedare. Kör tills du har en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll.
- Tryck ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Låt formen vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter, 225 grader. Sänk ugnen till 200 grader.
- Dela och kärna ur nektariner och persikor. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs frukten mjuk och blank i matfettet i ca 8-10 minuter på mellanstark värme. Rör om försiktigt då och då.
- Riv mandelmassan grovt och fördela i det förgräddade pajskalet. Strö över kardemumma. Häll i frukthalvorna. Halvera jordgubbarna och vänd jordgubbarna i lite potatismjöl och fördela i pajformen. Strö över strösocker.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter eller till frukten fått fin färg. Garnera med kryddgrönt. Servera med vispad grädde.