
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Till midsommar
Hemgjort knäckebröd
Ingredienser
36 mindre knäcke
25 g jäst
5 dl vatten
3 msk olja
1 1/2 tsk salt
2 tsk Kockens brödkryddor
ca 6 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl special samt till utbakning
Tillagning
- Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till ca 37 C och rör ut jästen med lite och häll i resten. Tillsätt olja, salt, brödkryddor och det grova rågmjölet. Blanda väl.
- Tillsätt vetemjöl. Lite i taget tills det blir en lös men smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
- Ta upp degen, knåda samman lätt och forma en längd. Dela i bitar och kavla ut varje del till tunna kakor, Använd rikligt med mjöl vid utbakningen så att det inte fastnar. Har man kruskavel så kavla sista varvet med den.
- Lägg dem på plåtar och grädda i 250 C i 7-9 min. Passa noga. Låt svalna på galler utan bakduk.