
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Smak av kanel
Grötmix med nötter
Ingredienser
15-17 portioner
8 dl havregryn
3 dl dinkelflingor
3 dl boveteflingor
1 dl hackade valnötter eller hasselnötter
1 dl kvarngryn (hela korn av havre, vete, råg)
1 dl korinter (kan uteslutas eller ersättas med russin)
1-1 ½ msk Kockens kanel malen
Garnering
½-1 äpple
smör eller olja till stekning
1 tsk honung
Kockens kanel malen
Tillagning
Enkelt att blanda samman en större sats och tillreda efter hand!
- Blanda samman alla råvaror och förvara i en tätslutande burk.
- 1 port: Blanda 1 dl grötmix med ca 2 dl vatten i en djup skål, strö eventuellt över en nypa salt. Sätt in i mikro på hög effekt totalt i 3-4 minuter, rör om en gång emellan. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt grötmixen, salt och låt småkoka samman i ett par minuter. OBS: kvarngrynen ger tuggmotstånd.
- Kärna ur och tärna ett äpple. Fräs tärningarna en kort stund, ringla över lite honung och strö över kanel.
- Toppa gröten med äppeltärningarna, servera valfri mjölk till.