
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Kryddrik
Grön soppa med rostat strössel
Ingredienser
ca 4 portioner
smör eller olja till stekning
1 hackad gul lök
3-4 st mjöliga potatis
1 tsk stötta Kockens fänkålsfrön
salt och Kockens vitpeppar malen
½ tsk Kockens vitlökspulver
ca 7 dl grönsaksbuljong från tärning eller fond
500 g gröna ärtor
2 dl valfri kokbar grädde
Strössel
tärnat surdegsbröd
rostade Kockens sesamfrön
rostade pumpakärnor
Garnering
ärtskott
Tillagning
- Skala potatisarna och tärna dem. Fräs löken mjuk, tillsätt potatisen och stek ytterligare i några minuter tillsammans med kryddor.
- Tillsätt buljong så att det täcker potatisen och löken. Låt det puttra samman i några minuter tills potatisen mjuknat. Mixa samman till en slät puré med stavmixer.
- Tillsätt ärterna och resten av buljongen, låt koka upp och mixa samman till en slät soppa. Tillsätt grädden. Låt allt bli varmt och smaka av om eventuellt mer kryddor behöver tillsättas.
- Lägg surdegsbrödtärningarna på en plåt och rosta dem knapriga i 225 °C i några minuter tills de har fått fin färg. Rosta pumpafrön och sesamfrön i en torr panna tills de får färg. Blanda och toppa soppan med strössel vid servering. Garnera med ärtskott.