
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med sötpotatis pommes
Grillad hamburgare
Ingredienser
ca 4 port.
500 g högrevsfärs eller valfri färs
1 msk olja
2 msk Kockens grillkrydda Original
ca 4 tomater
1 salladshuvud
1 liten rödlök
1 paket, 140 g, bacon (gärna alspånsrökt)
4 skivor cheddarost till hamburgare
4 hamburgerbröd
Pommes
ca 600 g sötpotatis
salt
olja till fritering
Tillagning
- Blanda samman färsen med grillkrydda och olja. Forma hamburgare och låt ligga på vattensköljd skärbräda. Knaperstek baconskivorna.
- Förbered sallad, skiva tomater och rödlök.
- Grilla hamburgarna i ett par minuter på varje sida. Låt ostskivorna smälta över hamburgaren mot slutet av grillningen. Värm bröden och fördela hamburgare och övriga ingredienser emellan.
- Skala sötpotatisen och skär i tunna stavar. Lägg dem på hushållspapper och strö över ett tunt lager potatismjöl.
- Fyll en kastrull till hälften med olja. Hetta upp till ca 180 ˚C, använd gärna termometer. Ha alltid ett lock i närheten ifall det kommer upp i för höga temperaturer.
- Fritera potatisen i omgångar tills de har fått fin färg och mjuknat. Lägg dem på hushållspapper. Salta och servera genast tillsammans med hamburgarna.