
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Croissanter på enkelt sätt
Ingredienser
ca 12 st små
1 rulle (250 g) smördeg, kyld
Körsbärssylt
250 g frysta körsbär, urkärnade
125 g syltsocker
½ tsk Kockens kardemummakärnor
ägg till pensling
½-¾ tsk Kockens kardemummakärnor
2-3 msk socker
Tillagning
- Dela de halvfrusna körsbären grovt, blanda med syltsocker och väl stötta kardemummakärnor. Koka samman sylten enligt anvisning på syltsockerförpackningen. Låt svalna.
- Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Dela i 6 kvadrater och sedan till trekanter. Lägg en klick marmelad på varje och rulla ihop till gifflar.
- Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och pensla med uppvispat ägg. Strö över stötta kardemummakärnor och socker. Grädda dem i 200 °C i ca 14-15 minuter eller tills de har fått fin färg och puffat upp. Servera gärna frasigt nybakade.
Tips! Det går bra att göra körsbärssylten kvällen innan.