Recept av: @camillahamid

Crème brûlée

5/5 (1)


Ingredienser

4 stora portioner

1 st Kockens vaniljstång

5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk, 3% fett

7 äggulor

fint rivet skal från 2 ekologiska citroner

1,5 dl strösocker + 0,5 dl att garnera med

Lättvispad grädde och blåbär till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  3. Vispa ihop äggulor, strösocker och rivet citronskal för hand i en skål till en jämn smet.
  4. Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
  5. Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
  6. Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
  7. Grädda Crème brûlée i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
  8. Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering.
  9. Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.
  10. Toppa gärna med lättvispad grädde och blåbär!

Liknande recept: