Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Citron- & marängpaj

Ingredienser

8 portioner

Botten

3 dl vetemjöl

1 tsk Kockens kanel malen

100 g smör

3 msk iskallt vatten

Fyllning

2 dl vatten

1,5 dl socker

1 dl maizenastärkelse

rivet skal från 1 1/2 citroner och saft från 2 (ca 1 dl) 

4 äggulor (spara 3 äggvitor)

1 dl vispgrädde

Maräng

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

1/2 tsk Kockens kanel malen

Tillbehör

hallon

 

Instruktioner

1.Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare eller för hand, bara precis tills den har blivit blandad. Kavla ut degen anpassat till formen med löstagbar botten (ca 23 cm i diameter) och lägg i. Nagga och ställ in i kyl minst 30 minuter. Grädda bottnen i 200˚C i 15-17 minuter.

2. Blanda vatten, socker, majsstärkelse samt skal och saft från citrusfrukterna. Sjud upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan, rör ner äggulorna en åt gången och grädden. Låt sjuda upp under kraftig omrörning. Får inte koka, låt svalna något.

3. Bred ut citronmassan i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under ständig vispning tills det blir en riktigt fast massa. Vänd ner kanelen eller strö den över den färdiga marängen. Klicka ut marängen på pajen.

4. Bränn av med gasolbrännare. Eller sätt in formen i 250 °C grillvärme, i endast 1-2 minuter tills marängen fått lite färg. Passa noga!                

 

 

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?