Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Choklad- och lakritskaka

Ingredienser

ca 10 bitar

150 g smör

2 dl socker

3 ägg

4 msk kakao

1 ½ dl Kockens potatismjöl

1-2 msk lakritspulver

½ dl mjölk

Chokladfyllning

1 ½ dl vispgrädde

1 dl socker

¾ dl ljus sirap

50 g smör

150 g mörk choklad

Garnering

valfritt söt och saltlakrits godis

hallon

physalis

kryddgrönt

Instruktioner

1. Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser och rör ner omväxlande med mjölken.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 175 °C i 20-25 minuter. Kakan ska precis ha stelnat, prova med sticka. Låt svalna.

3. Koka upp grädde, socker, sirap och smör under omrörning. Låt det sjuda samman på svag värme i ca 5-7 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt har smält.

4. Låt svalna något. Häll fyllningen över kakan och ställ in i kyl tills fyllningen stelnat. Garnera med lakritsgodis, bär och kryddgrönt.

Tips! Vill man ha mer lakritssmak, tillsätts 1 msk lakritspulver i fyllningen också.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?