
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
För alla lakritsälskare
Choklad- och lakritskaka
Ingredienser
ca 10 bitar
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
4 msk kakao
1 ½ dl Kockens potatismjöl
1-2 msk lakritspulver
½ dl mjölk
Chokladfyllning
1 ½ dl vispgrädde
1 dl socker
¾ dl ljus sirap
50 g smör
150 g mörk choklad
Garnering
valfritt söt och saltlakrits godis
hallon
physalis
kryddgrönt
Tillagning
1. Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser och rör ner omväxlande med mjölken.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 175 °C i 20-25 minuter. Kakan ska precis ha stelnat, prova med sticka. Låt svalna.
3. Koka upp grädde, socker, sirap och smör under omrörning. Låt det sjuda samman på svag värme i ca 5-7 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt har smält.
4. Låt svalna något. Häll fyllningen över kakan och ställ in i kyl tills fyllningen stelnat. Garnera med lakritsgodis, bär och kryddgrönt.
Tips! Vill man ha mer lakritssmak, tillsätts 1 msk lakritspulver i fyllningen också.