
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Koreansk klassiker
Bibimbap med kyckling
Ingredienser
ca 4 portioner
3-4 port jasminris
½ dl risvinäger
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
Chilipicklad gurka
1 gurka
3/4 dl 12% ättikssprit
2 msk socker
1 tsk salt
2 tsk Kockens chilipulver
Marinerad spenat
65 g färsk spenat
3 salladslök
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
4 kycklingfiléer
Kockens vitlökspeppar
salt och peppar
Kockens paprikapulver
smör eller olja till stekning
böngroddar
1 burk kimchi
Kockens sesamfrön
4 ägg
Tillagning
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rör ihop vinäger, olja och socker och häll över det varma, färdigkokta riset.
- Hyvla gurkan tunt med osthyvel. Blanda samman ättikssprit, socker, salt och chilipulver. Rör tills sockret har löst sig. Lägg i gurkskivorna och täck med plast.
- Fräs spenat och skivad salladslök lätt och häll av överflödig vätska. Tillsätt sesamolja och japansk soja. Smaka av med salt och peppar.
- Salta och peppra kycklingfiléerna. Bryn dem runt om i panna. Krydda och låt eftersteka på svag värme tills filéerna har en innertemperatur på 72 °C.
- Bottna med ris i skålar och fördela chilipicklad gurka, marinerad spenat, skivad kyckling böngroddar och kimchi i högar över.
- Stek äggen försiktigt på en sida, gulan ska vara lös, och lägg på toppen
Bibimbap är en koreansk klassiker! Bibim betyder ungefär ”att röra ihop” och ”bap” är ris.