
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
När barnen får välja
Barnens special med falukorv
Ingredienser
4 port.
1 strimlad purjolök
ca 1 kg potatis t ex King Edvard
smör till stekning
350 g falukorv
ca 3 dl gräddmjölk 50/50 (blanda grädde och mjölk)
2-3 msk sötstark senap
salt och Kockens vitpeppar malen
1 ½ tsk Kockens pizzakrydda
ca ½ tsk Kockens chilipulver
ca 75 g riven ost
1 knippe hackad persilja
Tillagning
1. Skala potatisen och skär i tunna skivor eller strimlor. Fräs potatis och lök i en stor gryta med smör. Krydda med salt och peppar.
2. Häll över gräddmjölken, tillsätt senap och kryddor. Låt alltsammans puttra ihop i 15-20 minuter på svag värme tills potatisen mjuknat. Rör om då och då.
3. Skiva korven och skär i kvartar. Varva potatis, riven ost och korv i en ugnssäker form. Spara korv som läggs på i en sträng på mitten.
4. Gratinera i 225 °C i 20-25 minuter eller tills potatisen är klar. Prova med sticka. Strö över persilja och servera tillsammans med en sallad.
Fördelen med detta recept är att man kan förbereda redan kvällen innan och sedan gratinera vid serveringstillfället.