Äppelpaj med toscasmet

Ingredienser

Pajdeg
275 g (5 dl) Lailas blå mjölmix
90 g (1 dl) strösocker
½ tsk bakpulver
150 g smör

Fyllning
4-5 äpplen
1 msk strösocker
1 tsk Kockens kanel malen
1 tsk Kockens kardemummakärnor

Toscasmet
100 g smör
90 g (1 dl) strösocker
30 g (2 msk) vispgrädde
20 g (2 msk) Lailas blå mjölmix
75 g mandelspån

Instruktioner

  1. Rör ihop de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg, för hand eller i matberedare. Strö lite mjölmix runt om degen och forma till en boll.
  2. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Skala och skär äpplena i skivor.
  6. Fördela äppelskivorna i pajskalet och strö över socker, kanel och mortlade kardemummakärnor.
  7. Blanda smör, socker, vispgrädde och mjölmix till toscasmeten i en kastrull. Låt det smälta ihop i kastrullen på svag värme under omrörning och låt sjuda i några minuter tills smeten tjocknar. Rör ner mandelspånen.
  8. Klicka ut toscasmeten ovanpå äpplena i pajformen.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills pajen fått fin färg.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?