
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Alternativ Janssons
Ansjovispaj med picklad rödlök
Ingredienser
Ca. 8 bufféportioner
3 dl, 180 g vetemjöl
120 g kallt smör
ca 2 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 hackad gul lök
1 tunt skivad purjolök
smör till stekning
salt och peppar
1 burk ansjovis à 100-125 g spara lite spad
75 g riven västerbottenost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 -3 tsk ansjovisspad
1 tsk Kockens dill
1 tsk Kockens örter provencale
1 krm Kockens vitpeppar malen
Picklad rödlök:
2 st. mindre rödlök
1/2 dl 12% ättikssprit
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 tsk Kockens dragon
Garnering:
ruccola
persilja
Tillagning
- Blanda snabbt samman degen i en matberedare el. för hand. Kavla ut degen och lägg i en form ca 23-24 cm i diameter. Ställ kallt i minst 30 min.
- Stek löken mjuk i smör, krydda med salt och peppar. Låt svalna något. Ta ut paj bottnen, nagga och förgrädda i 200 C i ca 10 min. Fördela lök blandat med ost över pajskalet. Lägg över ansjovisen.
- Vispa samman, ägg, crème fraîche, kryddor och 1-3 tsk ansjovisspad. Tillsätt lite salt. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i 200 C i ca 35 min. el. längre tills fyllningen stannat och fått fin färg.
- Picklad lök: Blanda samman lagen och rör tills sockret har löst sig. Skiva löken så tunt det går och lägg i lagen tillsammans med dragon i ett par timmar. Servera i en separat skål vid sidan om. Toppa med hackad persilja.