Vörtmix

Ekonomipåse: 70 gram

Vörtmix

Recept – Vörtbröd (1 stort bröd)

25 g jäst (för söta degar)

25 g smör, mjukt

3 dl vatten (alt. julmust, porter eller annan öl)

1 påse Kockens vörtmix

½ dl mörk sirap

4 dl rågsikt

5 dl vetemjöl

1 dl russin

Till penslingen:

0,5 dl vatten

1 msk mörk sirap

Gör så här:

Smula sönder jästen i en degblandare. Värm vattnet till 37 ֯C. Häll på vattnet och blanda så att jästen löses upp. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, vörtmix, sirap, smör och russin.  Arbeta degen smidig på låg hastighet i ca 8 minuter och sedan 2 minuter på medelhastighet. Lägg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och låt jäsa i ca 40 minuter.  Sätt ugnen på 225 ˚C. Ta upp degen från bunken och forma till en stor limpa eller två små. Lägg direkt på plåt eller i brödformar. Jäs i ca 30 minuter till dubbel storlek. Spraya ugnen med vatten med en blomspruta. Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk värmen till 200 ˚C. Grädda brödet i 5 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda ytterligare i 25 minuter. Blanda ihop sirap och vatten och pensla brödet direkt när det kommer ut från ugnen. Låt svalna på ett galler.

Innehåll:

Maltextrakt, rågmjöl, krydda (anis, fänkål, kryddnejlika, kardemumma, pomeransskal), 5,6% salt, karamelliserat socker.

Hållbarhet: 3 år

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.