Recept – Vörtbröd (1 stort bröd)
25 g jäst (för söta degar)
25 g smör, mjukt
3 dl vatten (alt. julmust, porter eller annan öl)
1 påse Kockens vörtmix
½ dl mörk sirap
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 dl russin
Till penslingen:
0,5 dl vatten
1 msk mörk sirap
Gör så här:
Smula sönder jästen i en degblandare. Värm vattnet till 37 ֯C. Häll på vattnet och blanda så att jästen löses upp. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, vörtmix, sirap, smör och russin. Arbeta degen smidig på låg hastighet i ca 8 minuter och sedan 2 minuter på medelhastighet. Lägg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 ˚C. Ta upp degen från bunken och forma till en stor limpa eller två små. Lägg direkt på plåt eller i brödformar. Jäs i ca 30 minuter till dubbel storlek. Spraya ugnen med vatten med en blomspruta. Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk värmen till 200 ˚C. Grädda brödet i 5 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda ytterligare i 25 minuter. Blanda ihop sirap och vatten och pensla brödet direkt när det kommer ut från ugnen. Låt svalna på ett galler.