Curry är en blandning av olika kryddor i pulverform med ganska varierande sammansättning. Antalet kryddor kan variera från 3 till över 20 stycken. Gurkmeja, som ger den karaktäristiska färgen, ska alltid ingå. Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin ingår ofta.
Kockens curry består av 13 olika kryddor: koriander, bockhornsklöver, fänkål, gurkmeja, spiskummin, ingefära, cayennepeppar, svartpeppar, kanel, muskotnöt, kardemumma, vitlök och kryddnejlika. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärtor och bönor kan även reagera på bockhornsklöver. Fänkål tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan även vara känsliga för denna krydda.
Men curry är inte bara en blandning. Det finns faktiskt en currybuske och bladen som används, oftast i grytor, är väldoftande och aromatiska.
Curry passar bra till höns, griskött, kyckling och ris.
Vikt: 200 g